сряда, 18 март 2009 г.

Не подкрепяйте домовете за деца!

Зная, че още със заглавието ще си навлека гнева на много (да не кажа всички) хора. Зная, че милосърдието е едно от най-важните неща. Зная, че много хора са готови да дадат и последните си стотинки за една детска усмивка. Аз също.

Въпреки това - не дарявайте. Нека най-после принудим тия, от които зависи, да затворят домовете. Защото сега голяма част от детските домове стоят за да може да се търгува с децата. Нямам предвид в буквалния смисъл.

Но спомняте ли си доводите на кмета на Могилино против затварянето на дома - ХОРАТА ще останат без работа. Децата в дома не са хора. Не мислете, че в останалите домове нещата са много по-различни. Даже там, където условията на живот са прилични, никой (или пренебрежима част от работещите в тях) не обича тези деца. Те израстват осакатени. Майка ми (която се пенсионира като учител в помощно училище) ги наричаше "социални олигофрени.

Това важи и за децата от SOS селищата. В Трявна, например, е публична тайна, че деца от това селище проституират. От услугите им се ползват големци и никой не смее да каже нищо.

Домовете за деца трябва да се затворят. По най-бързият начин (не казвам незабавно). Да се улесни осиновяването както в България, така и в чужбина. Да се пресече обогатяването на знайни и незнайни благодетели за сметка на трагедията на тези деца. Сегашният закон пречи за бързото осиновяване - защо ли? Много хора чакат с години да осиновят дете, което с години чака своето семейство.

Кой има полза от това?

Така че помислете, преди да дадете вашето левче за децата от някой дом.

Дали ползата не е същата, както да дадете пари на просещото циганче, за да може циганския барон да си построи поредния палат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар